Tájékoztatók / Gyakori kérdések
Állásajánlatok
Támogatóink:
Béker-Soft Informatika Kft.
Euram Kft.
Mádai & Társai Kft.
Primavera Alapítvány
Egészséges Emberért KHE
Philips Ultrahang Képviselet

GYAKORI KÉRDÉSEK

Ön már elmúlt 40?
Akkor a mammogram megmentheti az életét.
Olvassa el a tájékoztatónkat és jöjjön el a mammográfiás szűrővizsgálatra!

A RÁK FELFEDEZÉSÉTŐL VALÓ FÉLELEM TERMÉSZETES.

Majdnem mindenki fél a ráktól. Ne felejtsük el, hogy a mellrák ma már jó eséllyel kezelhető. Aki rendszeresen részt vesz a mammográfiás szűrővizsgálaton, annak nem kell aggódnia, mert időben megfelelő kezelésre kerül. Jusson eszünkbe, hogy a nők 90%-át mindennek ellenére soha nem sújtja az emlőrák, de nem tudhatjuk, ki tartozik a 10%-ba.

HASZNÁLJA KI A FELAJÁNLOTT SZŰRŐVIZSGÁLAT LEHETŐSÉGÉT!

Ha a felajánlott szűrővizsgálati időpont nem alkalmas, kérjen telefonon másik időpontot. Minél hamarabb fedezik fel a rákot, annál hatásosabb és enyhébb a kezelés. A legtöbb esetben a korán felfedezett emlőrák kezelése eredményes, ilyenkor a páciens teljesen meggyógyul és egészségesen folytathatja életét.

Dr. Péntek Zoltán


AMIT A MAMMOGRÁFIAI SZŰRŐVIZSGÁLATRÓL TUDNI ÉRDEMES

Interjú Dr. Péntek Zoltánnal

AZ IDŐBEN FELFEDEZETT EMLŐRÁK JÓ ESÉLLYEL GYÓGYÍTHATÓ, ÉS HAZÁNKBAN A LEGINKÁBB ÉRINTETT KOROSZTÁLY SZÁMÁRA INGYENES SZŰRŐVIZSGÁLATI LEHETŐSÉG, ILLETVE SZŰRÉSI PROGRAM MŰKÖDIK.

Hogyan zajlik a szűrővizsgálat?

Mi a mammográfiás kontroll jelentősége?

Az emlőrák szűréssel kapcsolatosan gyakran felmerülő kérdéseinkre Dr. Péntek Zoltán, a mammográfiás szűrőközpontokat működtető MaMMaŸ Egészségügyi Zrt. elnök-igazgatója válaszol.

Mi a különbség az ultrahangos és a mammográfiás szűrővizsgálat között?
A mammográf az elsődleges szűrőmódszer és röntgensugárral működik, míg az ultrahang kisegítő módszer és az ultrahanghullámok visszaverődési tulajdonságait kihasználva készít felvételt az emlőkről.


Hogyan zajlik a mammográfiás szűrővizsgálat?
A szűrőállomáson szakképzett asszisztensek végzik a szűrővizsgálat teljes folyamatát. Először tapintásos vizsgálattal ellenőrzik az emlőt, ezután következik az emlőszövet átvilágítása. Mivel még a legújabb, háromdimenziós készülékek is csak abban az esetben készítenek értékelhető felvételt, ha megfelelően érintkezik a mammográf az emlővel, az asszisztensek feladata, hogy segítsenek a hölgyeknek a megfelelő testtartást felvenni. A mammográf szűrés esetén négy felvételt készít, melyet két szakorvos, egymástól függetlenül egy későbbi időpontban értékel. Amennyiben további vizsgálat válik szükségessé, úgy pár napon belül telefonon új időpont egyeztetésére kerül sor. A negatív szűrési eredmény két héten belül készül el.

A mammográffal a daganaton kívül más elváltozás is kimutatható a szűrővizsgálat során?
Igen. A mellben található elváltozások – a zsírdaganat, vagy lipoma kivételével - elnyelik a röntgensugarakat, csak más-más mértékben, ezért egymástól jól megkülönböztethető képet alkotnak. A szűrővizsgálat során egyebek mellett fény derül a cisztákra, a gyulladásokra és a sérülések esetleges következményeire is.

Hogyan juthatunk el mammográfiás szűrővizsgálatra?
A 45-65 év közötti hölgyek kétévente kapnak behívót a szűrésre. Panasz esetén a háziorvos vagy a nőgyógyász is beutalhatja a beteget, de magánbetegként előzetes bejelentkezést követően is elvégezhető szükséges szűrővizsgálat. Különösen indokolt évente szűrővizsgálat végzése azoknál a hölgyeknél, ahol a család női tagjai között mellrákos megbetegedések mutatkoztak.

Amennyiben beutalóval jelentkezik vizsgálatra, úgy a beutaló a törvényi előírások szerint az alábbi követelményeknek kell megfeleljen:
- háziorvos ill. szakorvos állította ki (üzemorvosi és magánorvosi beutalót nem áll módunkban elfogadni),
- a MaMMa Zrt. nevére szól,
- szerepel rajta a beutalás dátuma (90 napnál nem lehet régebbi),
- olvashatóan fel van tüntetve a beutaló intézmény neve és ÁNTSZ kódja, valamint a beutaló orvos körpecsétje,
- szerepel rajta naplószám.


Mennyibe kerül egy mammográfiás szűrővizsgálat?

  • A behívóval vagy beutalóval érkező hölgyek számára az OEP finanszírozza a vizsgálatot, ezért ez ingyenes.
  • Magánbetegeknek a fizikális szűrővizsgálattal együtt elvégzett mammográfiás alapfelvételek elkészítésért 32.000 forintot kell fizetniük. Amennyiben komplex szakorvosi és ultrahangos vizsgálat is kiegészíti a mammográfiás felvételeket, a fizetendő összeg 55.000 forint. 


Sokszor hivatkozunk a kevés időnkre, amikor halogatjuk a szűréseken való részvételt. Mennyi ideig tart a mammográfiás szűrővizsgálat?

Az asszisztensek által elvégzett tapintásos vizsgálat és a felvételek elkészítése mindössze 5-6 percet igényel. Ha szakorvosi klinikai szűrővizsgálat is történik, akkor ez az eset bonyolultságától függően még 10-12 percet vesz igénybe. Szó sincs tehát „időrabló” elfoglaltságról, a hölgyektől kétévente fél óránál kevesebb időt vesz el a szűrővizsgálaton való részvétel.

Mi történik abban az esetben, ha nem megfelelő számunkra a megadott szűrési időpont? Mit tehetünk, ha másik helyen tartózkodunk, mint az állandó címünk, ahová a behívó megérkezik?
Egy telefonhívás, és máris új időpontot egyeztetésére van lehetőség.

Van kizáró oka a szűrővizsgálatnak?
Mammográfiás szűrővizsgálatot terhesség esetén nem végzünk. 35 éves kor alatt elegendő a tapintásos és szükség esetén az ultrahangos vizsgálat.

Nem káros az egészségre a szűrővizsgálat során a szervezetet érő röntgensugárzás?
A 40 éves kor feletti évenkénti, illetve később a kétévenként ismételt mammográfiás szűrővizsgálat gyakorlatilag nem okoz sugárkárosodást. A szűrővizsgálat előnye a korai felfedezés tekintetében sokszorosan felülmúlja a röntgensugárzás hátrányait.

Mikor indokolt a mammográfián, illetve az ultrahangon túl MRI vagy CT vizsgálat?
Emlőszűrésre a szakmai irányelvek alapján nem elfogadott a CT vizsgálat, ezért nem indokolt. MRI vizsgálatra akkor kerül sor, ha a mammográfia, illetve ultrahang vizsgálat után még a vizsgáló orvos számára vitatható kérdés mutatkozik.

Egyre elterjedtebbek a mellplasztikai műtétek. Vizsgálható a mell a szépészeti beavatkozások után is? Nem károsítja az implantátumot a nyomás és a sugárzás?
Az emlők a hagyományos képalkotó módszerekkel a plasztikai beavatkozás után is vizsgálhatók. Implantátum esetén a mammográfiás szűrővizsgálatot ultrahanggal és szükség esetén mágneses rezonanciás (MRI) vizsgálattal is ki kell egészíteni. Az implantátummal rendelkező hölgyeket speciális beállítási technikával vizsgálják, és szerencsére az implantátumot sem a mammográfiás vizsgálat során alkalmazott kismérvű nyomás, sem az ionizáló röntgensugárzás nem károsítja.

A negyvenes éveinkben miért kell évente részt vennünk a szűrővizsgálaton, ha később elegendő kétévente elmennünk?

  • A hazai és nemzetközi tapasztalatok szerint az emlőben jelentkező rosszindulatú daganatok a 40-es években kezdenek gyakorivá válni, a daganatoknak csupán 8 százaléka jelentkezik negyven éves kor előtt.
  • Mivel 40 és 50 éves kor között a daganatok gyorsabban növekednek, ebben az életszakaszban szakmailag az évenkénti szűrővizsgálat ajánlott, így minél korábban kimutatható az esetleges elváltozás.
  • Ötven éves kor után a daganatok növekedése lelassul, ezért elegendő a kétévenkénti kontroll. Évente indokolt kontroll vizsgálat azoknál a hölgyeknél, akik hormonkezelésben részesülnek.


Ha a kétévenkénti szűrővizsgálat közötti időben tapintható elváltozás jelenik meg az emlőben, mi a teendő?
A mammográfiás szűrővizsgálat mellett a hölgyek nem feledkezhetnek meg a rendszeres, havonkénti önvizsgálatról sem. Amennyiben két szűrés közti időszakban tapintható elváltozást fedeznek fel a mellükben, forduljanak kezelőorvosukhoz, és az ő segítségével sürgősen keressék fel a mammográfiás szűrést végző központot, ahol egy szakorvosi szűrővizsgálattal tisztázhatják a helyzetet.

Szükség lehet már 40 éves kor alatt is a szűrővizsgálatra?
Igen, az emlő alkatától és méretétől függően már 40 éves kor előtt is szükség lehet mammográfiás szűrővizsgálat elvégzésére, ennek megítélésére a mammográfiás szakorvos hivatott.

A melleket ért erős ütés után érdemes bejelentkezni mammográfiás szűrővizsgálatra?
Az emlőtáji balesetek után mammográfiás szakorvosi vizsgálatra van szükség, azonban nem bizonyított az a hiedelem, hogy a mellet ért ütés rosszindulatú daganatkeltő hatású.

Ha az egyik emlőben már találtak elváltozást, mekkora a valószínűsége, hogy a másikban is kialakul?
Rutinszerűen mindkét oldalon meg kell vizsgálni az emlőket, mert a jóindulatú elváltozások esetén gyakran, rosszindulatúaknál ritkábban, a betegség mindkét emlőre kiterjedhet. Bár a rosszindulatú daganatok egyes fajtáinál megjelenhet a betegség egyidőben, vagy halasztott formában a másik oldalon is, de ennek valószínűsége viszonylag kicsi, körülbelül 3-6 százalék.

Akit a szűrővizsgálat után visszahívnak, annak biztosan kóros elváltozást találtak a mellében?
NEM. A mammográfiás szűrővizsgálaton részt vett hölgyek 3-5 százalékát hívjuk vissza, mert olyan elváltozást látunk a felvételen, amelyet szükséges tovább vizsgálni újabb, ezúttal részletesebb mammográfiával vagy ultrahanggal. Esetenként tűbiopsziás mintavételre is szükség lehet, ám a tisztázó vizsgálatok után a betegeknek csak 0,5-1 százalékánál van szükség műtéti beavatkozásra.

Mi az az őrszemnyirokcsomó? Látható ez mammográffal?
A hónaljban több nyirokcsomó található, ezek közül azt, amelyik az emlőelváltozáshoz legközelebb esik, találóan őrszemnyirokcsomónak nevezzük. Ebben a nyirokcsomóban jelentkezik először a daganatos áttét. Sajnos a kezdeti stádiumban az őrszemnyirokcsomó nem különül el a többitől a mammográfiás felvételen, ezért csak speciális eljárással vizsgálható. Amennyiben indokolt, műtét során festék és/vagy izotópanyagot juttatnak az emlőbe, melyet az őrszemnyirokcsomó felvesz, ezáltal láthatóvá válik, és szövettani mintát lehet venni belőle.