Tájékoztatók / Önök kérdezték
Állásajánlatok
Támogatóink:
Béker-Soft Informatika Kft.
Euram Kft.
Mádai & Társai Kft.
Primavera Alapítvány
Egészséges Emberért KHE
Philips Ultrahang Képviselet

ÖNÖK KÉRDEZTÉK

Mi a mammogram?
A mammogram röntgenkép a mellről.Miért kell a mammogram?

A mammogram azt a kicsi elváltozást is megtalálhatja, amelyet sem Ön, sem az Ön orvosa vagy asszisztense még nem képes tapintani.A mellrák gyakori?

Magyarországon évente több mint 4.000 nő betegszik meg mellrákban. A mammográfiás szűrővizsgálat rendszeres alkalmazásával a mellrákok háromnegyed részének teljes a gyógyulása.Hogyan történik a mammográfiás szűrővizsgálat?

Ön a mammográfiás berendezés elé áll. A röntgenfelvételt készítő asszisztens a melleket egyenként egy filmlap és egy mozgatható lap közé helyezi, majd összenyomja és egy helyben tartja néhány másodpercig. Ez kellemetlen érzés lehet, azonban szükséges ahhoz, hogy a legjobban értékelhető röntgenkép készüljön. Egy mellről általában két felvételt készítenek. Az egész néhány perc alatt megtörténik. A szűrővizsgálat elvégzését speciálisan képzett szakszemélyzet segíti.Mikor kerül sor a visszahívásra?

Ha a mellszerkezet eltér a normálistól, kiegészítő mammográfiás szűrővizsgálat elvégzésére van szükség. Tehát, ha Ön újabb mammográfiás vizsgálatra kap meghívást (levélben vagy telefonon) ez még nem jelenti a mellrák gyanúját, csupán az eltérés minőségének tisztázásáról van szó.Milyen gyakran van szükség mammográfiás szűrővizsgálatra?

A rák bármely időpontban megjelenhet, tehát egy szűrővizsgálat nem elég. A tudományos és gyakorlati felmérések szerint, ha Ön elmúlt 40, évente egy alkalommal, 50 felett pedig 2 évente egy alkalommal a mammográfiás szűrővizsgálat a folyamatos biztonságot jelenti. FONTOS, hogy ha a két vizsgálat között Ön csomót talál, vagy bármilyen változást észlel a mellén, azonnal forduljon szakorvoshoz.Nem veszélyes a mammográfiás vizsgálatnál kapott röntgensugár adag?

NEM, mert a kapott sugáradag kicsi, a levegőből vagy a környezetből kapott mindennapi természetes sugárdózisnál is kisebb. Még a mammográfiás szűrővizsgálat rendszeres ismétlése esetén is csekély a kockázata annak, hogy a sugárzás bármilyen problémát okozna. Ez a minimális kockázat összehasonlíthatatlanul kisebb veszély annál a lehetőségnél, hogy a rákos tumort nem fedezik fel időben, még korai stádiumban. Ez történhet akkor, ha a félelem visszatartja a mammográfiás vizsgálattól.

Dr. Péntek Zoltán

Dr. Péntek Zoltán
elnök-igazgató


Használja ki a felajánlott szűrővizsgálati lehetőségeket!

Ha a felajánlott vizsgálati időpont nem alkalmas, kérjen másik időpontot, amilyen gyorsan csak lehet.”