Digitális technika - GIOTTO
Állásajánlatok
Támogatóink:
Béker-Soft Informatika Kft.
Euram Kft.
Mádai & Társai Kft.
Primavera Alapítvány
Egészséges Emberért KHE
Philips Ultrahang Képviselet

SZAKMAI ÁLLÁSFOGLALÁSOK

MaMMa Zrt. logo

Közlemény:

a Magyar Radiológusok Társaságának honlapján olvasható a: „CT-lézer-mammográfia” tárgyú állásfoglalás, melyben foglaltakkal a MaMMa® Egészségügyi Zrt., mint egészségügyi szolgáltató egyetért, mivel főtevékenysége mammográfiás szűrővizsgálatok végzése és diagnosztizálása. Az orvosszakmai munkatársak magas fokú felkészültséggel és nagy tapasztalattal rendelkeznek.

Figyelemre méltónak tartjuk, az állásfoglalásban felsorolt érveket, melyek megfogalmazzák a szóban forgó vizsgálattal kapcsolatos aggályokat, valamint azokat a bizonytalanságokat, melyek a tudományos vizsgálatok sorozatának hiányosságára hívják fel a figyelmet.

Ajánljuk, hogy az érintett páciensek mielőtt döntenének a CT-lézer-mammográfiás vizsgálatról, tájékozódjanak jelen állásfoglalásban foglaltakról.


Radiológiai Szakmai Kollégium - Jegyzőkönyvek, beszámolók, állásfoglalások

A Radiológiai Szakmai Kollégium állásfoglalása a „CT-lézer-mammográfia” tárgyában

A Radiológiai Szakmai Kollégium felhívja minden érintett egészségügyi szervezet, és a betegek figyelmét arra, hogy a médiában megjelent hirdetésekben szereplő „CT-lézermammográfia” (CTLM) nevű eljárás használatát ma még csak minimális számú tudományos bizonyíték támasztja alá, így nem rendelkezik olyan „evidence based” szakirodalmi hivatkozással, vagy szakhatósági engedéllyel, amely igazolná, hogy lényeges diagnosztikus haszna lenne. További tudományos vizsgálatok sorozatára van szükség ahhoz, hogy a CTLM diagnosztikus szerepéről értékelhető ismeretünk legyen.

A Szakmai Kollégium rendkívül aggasztónak tartja, hogy a betegek megtévesztésére alkalmas módon kerül a médiában ismertetésre ez az eljárás. A reklámok azt sugallják, illetve állítják, hogy ezzel az eljárással:

 

 • a mellrák megelőzhető, 
 • a vizsgálat nagy biztonsággal képes elkülöníteni a jóindulatú elváltozásokat a malignus elváltozásoktól, 
 • a sűrű (dense breast) melltípusnál a hagyományos mammográfiához képest nagyobb érzékenységgel tudja kimutatni az esetleges elváltozásokat, 
 • a CT-Lézer mammográf készülék a mammográfiával szemben az emlővizsgálat során az emlő tömöttségétől függetlenül azonos szintű érzékenységgel és specificitási tulajdonságokkal bír, alkalmas arra is, hogy a közönséges mammográfia során talált elváltozásról biopszia nélkül további felvilágosítást adjon, 
 • menstruáló nőknél különösen előnyös és biztonságos a cysták és a daganatok elkülönítésében, 
 • az erezet térbeli eloszlását kiválóan ábrázolja, mely többlet információt jelent a diagnosztizáló orvos számára.


Mindezekre az állításokra vonatkozóan a szakirodalomban semmiféle bizonyíték nem található.

Ugyanakkor a reklámkampány alkalmas a hagyományos mammográfia és biopszia lejáratására, hiszen a betegek sorsát károsan befolyásoló, szakmailag hibás és alaptalan közlésekkel is találkozunk a hirdetett szolgáltatás írásos információiban pl.:

 

 • a szervezetre mindenképpen káros röntgensugarat alkalmaz az átvilágításhoz, 
 • …vizsgálat közben kellemetlen emlő kompresszióval és számos nőnél kifejezetten kellemetlen mellfájdalommal jár, a hagyományos vizsgálatoknál sok esetben kellemetlen, fájdalmas, és szorongást kelt, 
 • a mell összenyomása miatt a vizsgálat torzítja az anatómiát, ami nehezíti a diagnosztizálást, 
 • a hagyományos röntgen mammográfia éppen a fiatal nők esetében, az úgynevezett dense (sűrű) melltípusnál nem képes hatásosan felismerni a betegséget, ilyenkor a röntgen mammográfia technológiája egyszerűen nem "lát át" a sűrű szöveteken, 
 • 40 év alatti életkorban a röntgen mammográfia nem ajánlott, a mellultrahang viszont nem elégséges a biztonságos diagnózishoz, 
 • a tapintható elváltozások esetén a hagyományos eljárás a szövetminta készítése, ez azonban kockázatos és fájdalmas, a páciensek érthető okokból csak akkor vállalkoznak rá, ha az elkerülhetetlen a CT-Lézer mammográfia vizsgálatnak köszönhetően ezek a fájdalmas beavatkozások elkerülhetőek.


A jelenséget kifejezetten kockázatosnak ítéljük meg, mivel csökkentheti a mammográfiás szűrési részvételi hajlandóságot, a „negatív” CTLM lelet a betegeket alaptalanul megnyugtathatja, késleltetve az adekvát vizsgálatok elvégzését, a „pozitív” CTLM lelet pedig felesleges vizsgálatok sorát indíthatja meg.

A Kollégium leszögezi, hogy a rosszindulatú emlődaganatok felfedezésére, az emlőrák halálozás csökkentésére, a mai napig az egyetlen tudományosan bizonyított eljárás a hagyományos mammográfia. Ezen állásfoglalásunkat a szükséges intézkedések megtétele céljából, illetékességből megküldjük az egészségügyi miniszternek, az ETT elnökének, az Országos Tisztifőorvosnak, az Országos Szakfelügyelő főorvosnak, valamint a Fogyasztóvédelmi Felügyelőségnek, egyúttal felajánljuk szakmai tapasztalatainkat és tudásunkat bármilyen felvetődő kérdés megnyugtató tisztázása, megválaszolása érdekében.


Dr. Palkó András
tanszékvezető egyetemi tanár

Dr. Forrai Gábor
osztályvezető főorvos
Radiológiai Szakmai Kollégium Magyar Radiológusok Társasága Emlődiagnosztikai Szekció