Primavera Program
Állásajánlatok
Támogatóink:
Béker-Soft Informatika Kft.
Euram Kft.
Mádai & Társai Kft.
Primavera Alapítvány
Egészséges Emberért KHE
Philips Ultrahang Képviselet

PRIMAVERA PROGRAM

A Primavera Program a Primavera Alapítvány által indított kezdeményezés mozgó emlőrákszűrő állomások telepítésére.


A Primavera Alapítványt Vera Blinken alapította, aki Budapesten született és a 90-es években férjével (aki volt amerikai nagykövet) tartósan Budapesten tartózkodott. Vera Blinken a „Primavera Program a Nők Egészségéért” elnevezésű programmal egy mozgó rákszűrő állomás létrehozásához megnyerte a privát szektort, és a Magyar Soros Alapítvány támogatását egyaránt.

A beruházás és a működtetés feladatait a MaMMaŸ Egészségügyi Zrt. munkatársai végezték el, illetve koordinálták a rákszűrés megfelelő módon történő működését. A Primavera Program is hozzájárult ahhoz, hogy 2001-ben az egészségügyi kormányzat a társadalombiztosítás által finanszírozottá, és az egész ország területére kiterjedően általánossá tette a rákszűrést.

A mobil rákszűrő állomást napjainkban is a MaMMaŸ Egészségügyi Zrt. működteti, természetesen a szükséges hatósági engedélyek birtokában.

A mobil szűrőállomás (Primavera Mobil) részt vesz a Népegészségügyi Programban. Ennek során a Primavera Alapítvány az ÁNTSZ-től kapott (45-65 év közötti érintett női lakosságra vonatkozó) meghívók alapján szervezi meg az egyes helyszíneken a rákszűrés lehetőségét, illetve a szűrőállomás telepítését. Ehhez mindenképpen szükséges egyeztetni a helyi ÁNTSZ-szel, valamint a mobil állomás telepítését biztosító szervezettel, ez utóbbi vidéken általában valamelyik egészségügyi szervezet.


Célkitűzések, a rákszűrés fontossága


A Primavera Alapítvány tovább kívánja fejleszteni tevékenységének színvonalát azáltal, hogy részt kíván venni az Európa Parlament által elfogadott deklarációban megjelölt mammográfiás rákszűrés feladatainak elvégzésében, és az emlőrák magyarországi gyógyításának érvényesítésében. Ennek érdekében minőségfejlesztési programot hoz létre, amit az általa kiválasztott szakemberekkel kíván működtetni.

Az emlőrák új vizsgálati módszeréről részletesen itt olvashat!


Célkitűzések továbbá:


Mozgó rákszűrő állomás - szűrővizsgálat közben
  • Tudatosítani a rendszeres rákszűrés fontosságát az érintett korcsoportú hölgyeknél.
  • Megismertetni a lakossággal a sikeres gyógyítás magas arányát.
  • Megismertetni a lakossággal, hogy a rákszűrés a korai felismerés lehetőségét biztosítja.
  • Folytatni a rákszűrésre és a kutatásra specializálódott szakemberek munkájának elősegítését csakúgy, mint az orvosok, az asszisztensek és az egészségügyi dolgozók munkájának elősegítését a diagnosztikában, a gyógyításban és terápiában egyaránt.
  • Megtalálni azokat a helyszíneket és lakossági csoportokat, ahol korábban a rákszűrés nem volt biztosítva.
  • Az európai túlélési mutatókat elérni.


A Primavera Közhasznú Alapítvány közhasznúsági jelentései és éves beszámolói

JELENTÉSEK                MÉRLEGEK


A Primavera Program eredményei 2001-től


Nézze meg kisfilmünket a mobil rákszűrés lehetőségeiről:

2001. évi főbb eredmények
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár befogadja a mobil rákszűrési állomáson történő hölgyek emlőrákszűrését, illetve részben finanszírozza az ily módon szűrt hölgyek költségeit. Ezzel biztosítottá válik, hogy a mobil rákszűrő állomás folyamatosan tud működni.

2002. évi főbb eredmények
Országos nemzeti mammográfiás szűrőprogramot hirdet meg az Egészségügyi Minisztérium, amelynek bázisa többek között a mobil rákszűrő állomás, azaz a Primavera Mobil.

32 akkreditált szűrőcentrum kezdi meg tevékenységét, ehhez a nemzeti törekvéshez a Primavera Mobil is csatlakozik.

2003. évi főbb eredmények
A Primavera Alapítvány bejegyzésre kerül, és folytatja a mobil rákszűrő állomás mammográfiás programjának sikeres munkáját. 2003. decemberéig 50.349 nő rákszűrését biztosítja az állomás, amelyből 0,7% azaz 352 mellrákos nő esetében sikerül megbízható gyógyítási eredményeket elérni.

2004. évi főbb eredmények
A Primavera Alapítvány meghirdeti és finanszírozza Dr. Prof. Tabár László, a világhírű svéd professzor két napos interdiszciplináris konferenciáját a korai stádiumú emlőrák legújabb felfogás szerinti mammográfiás diagnózisa és kezelése tárgyában. A konferenciára a magyarországi emlőcentrumok mammográfusai, patológusai, sebészei és onkológusai kapnak meghívást, és végeredményben mintegy 300 fő vesz részt.

2006. évi főbb eredmények
Az év során sikerül a mobil szűrőállomás helyszíneit és a rákszűrésbe bevonható személyek számát növelni, mely során Kalocsa városában 150 fő szűrésére kerül sor. Kiskunmajsán 663, Tiszafüreden 378, Budapesten a XX. és a XXIII. kerületi szűrésen 2031, Karcagon 1086, Budapesten a XV. kerületi Egészségnap alkalmával pedig 82 nő vesz részt szűrésen.

A sikeres szervezési munkálatokat követően ebben az évben Budapesten és vidéken összesen 13.455 nő vesz részt rákszűrésen a mobil szűrőállomáson.

2007. évi főbb eredmények
A Primavera Alapítvány sikeres pályázatot nyújt be az NCA Országos Hatókörű Civil Szervezetek Támogatásának Kollégiumához a mobil rákszűrő állomás működtetésének támogatására. A nyertes pályázatért 1 millió Ft támogatást kap az Alapítvány.

2009. évi főbb eredmények
A Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program felkérésére a mozgó rákszűrő állomás Mélykút, Kéjeshalom, Borota, Fegyvernek falvakban is végez szűrővizsgálatokat. A program jelentősége az, hogy ezeken a településeken élő nők a korábbiakban még emlőszűréseken nem vettek részt, ezért a helyi rákszűrés lehetősége számukra nagyon nagy jelentőségű. A program keretében több, mint 1000 nő vizsgálata történik meg.

Az Országos Hatókörű Civil Szervezetek Kollégiuma által kiírt pályázatra „Kistelepüléseken élő veszélyeztetett korú női lakosság mobil emlőszűrése” című pályázatot nyújt be és 600.000 Ft támogatást nyer el a Primavera Alapítvány.

2010. évi főbb eredmények
Április 19-én látogatást tesz a Kapás utcai szűrőállomáson H.E. Eleni Tsakopoulos Kounalakais amerikai nagykövet, és a Primavera Alapítványt is létrehozó Vera Blinken. Megtekintik az új direkt digitális mammográf készüléket, majd meghallgatják Mádai Szilvia projektmenedzser előadását, melynek összefoglalóját angol nyelven a következő linken elolvashatják.

2012. évi főbb eredmények
Adománygyűjtési akció keretében az elmúlt két évben több, mint 10 millió forint támogatás érkezett a lakosság részéről.

2013. évi főbb eredmények
A lakossági támogatásnak és a MaMMaŸ Egészségügyi Zrt. felajánlásának köszönhetően az évben beszerzésre és beüzemelésre került a Giotto Image 3DL típusú korszerű direkt digitális mammográf berendezés. A készülék által készített képek pontosabbak, így a betegség még korábbi stádiumban felismerhető, ezzel további életek menthetők meg.


A Primavera Mobil 2001. és 2013. között közel 200 000 vizsgálatot végzett az ország különböző területein.


A program eddig 948 nő életét mentette meg!